fbpx

Myyttejä ja kysymyksiä

Tässä osiossa on A-vitamiiniin ja Environiin liittyviä kysymyksiä ja myyttejä vastauksineen. Jos sinulla on kysymys, johon kaipaisit vastausta, kerro se  meille.

Myyttejä

A-vitamiinia ei voi käyttää kesällä tai auringonvalossa.

A-vitamiinista on eri muotoja. Environin A-vitamiinivoiteet sisältävät A-vitamiinin varastomuotoja eli estereitä: retinyylipalmitaattia, retinyyliasetaattia tai retinyylipropionaattia. Niitä voi käyttää huoletta myös auringonvalossa. Retinyylipalmitaatti absorboi auringon UV-säteiden energiaa ja on siksi myös luonnollinen aurinkosuoja. Joitakin A-vitamiinimuotoja, kuten retinolia, ei voi käyttää auringossa.

A-vitamiini voi kulkeutua ihon kautta verenkiertoon ja maksaan.

Tutkimusten mukaan näin ei voi tapahtua. Iholle levitettävien A-vitamiinivoiteiden ja -geelien sisältämä A-vitamiini jää ihon kerroksiin eikä kulkeudu ihosta verenkiertoon tai siitä eteenpäin. (Mm. Konchar, D.M. ja M.S. Christian, Tretinoin: A review of the nonclinical developmental toxiocology experience. Journal of Am Acad Dermatol, 1997 36, s. 47-59).

Mitä korkeampi suojakerroin aurinkotuotteessa on, sitä turvallisempi ja parempi se on iholle.

SPF-suojakerroin osoittaa suojatehon auringon polttavia UVB-säteitä vastaan. Esimerkiksi SPF 30 suojaa ihoa noin 97 %:lta ja SPF 15 noin 93 %:lta UVB-säteistä.

SPF-suojateho toteutuu kunnolla, kun voidetta käytetään määrällisesti riittävästi ja sitä levitetään muutaman tunnin välein. Huolella käytetty SPF 15 saattaa suojata ihoa jopa paremmin kuin liian vähän tai harvoin levitetty SPF 30.

Korkea kerroinluku ei kerro suojatehosta ihoa vanhettavia UVA-säteitä vastaan. Korkeisiin kertoimiin liittyy myös myös riskejä: erityisesti kemialliset filtterit voivat muuntua vapaiksi radikaaleiksi, jotka nopeuttavat ihon ikääntymistä ja aiheuttavat muita ihohaittoja.

A-vitamiinivoiteita ei saa käyttää raskauden aikana.

Iholle levitettävien A-vitamiinivoiteiden ja -geelien sisältämä A-vitamiini ei tutkitusti kulkeudu verenkiertoon. Ensimmäisen kolmen raskauskuukauden aikana äidin keho voi reagoida tavallista herkemmin erilaisiin ympäristötekijöihin. Myös A-vitamiinireaktion todennäköisyys kasvaa. Reaktio on vaaraton ja ohimenevä mutta aiheuttaa ihossa epämukavaa kuivumista ja kutinaa. A-vitamiinireaktion välttämiseksi Environ suosittelee pitämään taukoa A-vitamiinivoiteiden käytöstä raskauden ensimmäisten kuukausien aikana.

Ihon A-vitamiinitarpeen voi tyydyttää oikealla ruokavaliolla ja sisäisillä A-vitamiinivalmisteilla.

Iho on kehon viimeinen osa, johon sisäisesti nautittu A-vitamiini kulkeutuu ja varastoituu. Ravinnon kautta iho ei siksi saa tarvitsemaansa määrää A-vitamiinia. Tutkitusti ainoa tapa palauttaa ihon A-vitamiinipitoisuus ovat suoraan hoidettavalle ihoalueelle levitettävät voiteet. (Vitamin A Skin Science, s. 86.)

A-vitamiinivoiteet eivät sovi aknen hoitoon.

Environ-hoitolat ovat saaneet aknen A-vitamiinihoidosta erinomaisia hoitotuloksia.  Hoitolahoitojen lisäksi avainasemassa ovat olleet ihon säännöllinen kotihoito A-vitamiinia, beetakaroteenia ja antioksidantteja sisältävillä Environ-tuotteilla. Environin perustaja ja tieteellinen johtaja Dr. Des Fernandes on sitä mieltä, ettei kenenkään tarvitse kärsiä rajusta aknesta tai sen ihoon jättämistä arvista ja jäljistä. (Vitamin A Skin Science, s. 94.)

A-vitamiini ohentaa ihoa.

Tutkimukset todistavat, että A-vitamiini ei ohenna ihoa vaan tekee ihon paksummaksi. Virheellinen käsitys johtuu todennäköisesti siitä, että A-vitamiinia käytettäessä iho tuntuu pehmeämmältä, jolloin sen oletetaan olevan ohentunut. (Fernandes…)

Jos ihossa on paljon ikämuutoksia, on parasta käyttää suoraan mahdollisimman paljon A-vitamiinia sisältäviä tuotteita.

Ikämuutosten taustalla on ihon A-vitamiinitason huomattava aleneminen. Ihon A-vitamiinitason palauttaminen tapahtuu siedättämällä iho A-vitamiiniin asteittain. Ihon kuntoutuksessa pätee samat periaatteet kuin kuntoilussa: huonokuntoiselle ei heti ensimmäiseksi suositella rääkkitreeniä.

Retinyylipalmitaatti on niin mieto A-vitamiinimuoto, ettei sillä voida saada yhtä hyviä tuloksia kuin esimerkiksi retinolilla. 


Tulosten kannalta A-vitamiinin kemiallisella muodolla ei ole niin paljon merkitystä kuin A-vitamiinin pitoisuudella. Säännöllisellä käytöllä ja tarpeeksi suurilla pitoisuuksilla A-vitamiiniestereillä (kuten retinyylipalmitaatti) saadaan ihonhoidossa aikaan yhtä hyviä tuloksia kuin retinolilla. Retinyylipalmitaatti on A-vitamiinin varastomuoto ihossa ja iho sietää siksi sitä hyvin. Retinyylipalmitaatti myös suojaa ihoa UV-säteilyltä ja antaa iholle noin SPF 20:a vastaavan suojakertoimen. Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto, joka saattaa herkistää ihon UV-säteilylle. Tästä syystä Environin retinolipitoisia Seerumeita käytetään vain öisin.

Kysymyksiä

Ihon A-vitamiinihoitoa tehostetaan usein mikroneulauksella. Arpeuttaako neulaus ihoa?

Ei vaan päinvastoin: neulauksella hoidetaan ihossa olevia arpia.

Kun ihoa mikroneulataan niin, että ihosta tihkuu verta, vapautuu verihiutaleita. Niiden tehtävä on pysäyttää verentulo mutta myös vapauttaa erilaisia kasvutekijöitä. Mikroneulauksen on tutkittu vapauttavan TGF-ß3 -kasvutekijöitä, jotka nopeuttavat ihon paranemista ja kehittävät vahvempia kudossäikeitä mutta eivät muodosta arpikudosta.

Ihon neulaaminen on ylivoimainen menetelmä ihokudoksen uusiutumisen ja terveen kollageenin tuotannon lisäämiseen. Samalla se on ainoa ihonhoitomenetelmä, joka stimuloi myös elastiinituotantoa. Mikroneulausta voi tehdä turvallisesti kaikenikäisille ja kaikille ihonväreille.

Environ-sarjan perustaja Dr. Des Fernandesilla on tiettävästi koko maailmassa pisin kokemus ja tieto neulaushoidoista ja niiden tuloksista. Dr. Des itse käyttää neulausrullia tai leimasimen mallista neulauslaitetta, jolla hän omalla ranneliikkeellään ”tikuttaa” hoidettavaa aluetta. Kun neulat tekevät ihoon pienen pieniä mikrokanavia, mutta eivät katko kudosta, ne eivät arpeuta ihoa. Riski arpikudokseen on ns. automaattikynillä tai tatuointipyssyn tyyppisillä laitteilla, varsinkin jos niillä neulataan pientä aluetta liian intensiivisesti, jolloin kudos ”muussautuu”. Silloin neulauksesta syntyy rupi ja siitä edelleen arpi.

Ihon neulaushoitojen yhteydessä pitäisi aina käyttää A- ja C-vitamiineja ja peptidejä. A-vitamiini jo itsessään stimuloi ihon kollageeni- ja elastiinituotantoa, edistää terveen ihosolukon kasvua ja vahvistaa epidermistä. Environ suosittelee A-vitamiinivoiteen käytön aloittamista vähintään kolme viikkoa, mutta mielellään jopa kolme kuukautta, ennen ensimmäistä neulausta. Mitä enemmän A- ja C-vitamiineja ihossa on, sitä paremmat tulokset neulaushoidoista saadaan.

Mitä tapahtuu, kun olen päässyt korkeimmalle A-vitamiinihoitotasolle?

Kun olet saavuttanut korkeimman A-vitamiinihoitotason, ihon A-vitamiinivarastot ovat todella hyvällä mallilla. Tämä näkyy ihosta varmasti myös ulospäin. Jotta iho pysyy hyväkuntoisena ja nuorekkaana, jatka korkeiden A-vitamiinipitoisuuksien säännöllistä, päivittäistä käyttöä. Hoitoloissa tehtävät vitamiinien imeytyshoidot, kuten sarjahoidot Environ DF Machine -laitteella, täydentävät A-vitamiinihoitoa ja edistävät ihon hyvinvointia.

Aloin käyttää Environia hiljattain. Milloin tulokset näkyvät?

Jotkut huomaavat muutoksia ihossa jo muutaman päivän käytön jälkeen. Esimerkiksi A-vitamiinireaktio on osoitus siitä, että tuotteet vaikuttavat. Ihon rakenteeseen vaikuttavien todellisten tulosten saavuttamiseen tarvitaan paljon enemmän aikaa. Perussuositus on käyttää Environia 3-6 kuukautta ennen kuin muutokset tulevat todella esiin. Ammattimaisella ennen – jälkeen -kuvantamisella ihossa tapahtuneet muutokset nähdään pintaa syvemmältä.

Mikä on tehokkain muoto ja määrä A-vitamiinia?

Kemiallisella muodolla ei ole niin suurta merkitystä kuin kansainvälisten yksiköiden (IU) määrällä. 10 000 IU retinyylipalmitaattia = 10 000 IU retinyylipropionaattia = 10 000 IU retinolia. Prosenttiyksiköt ovat harhaanjohtavia. Voimme muodostaa yllä olevista: 2 % retinyylipalmitaattia, 1 % retinyylipropionaattia ja 0,5 % retinolia.

Miksi Environ-aurinkovoiteiden suojakerroin on vain 15?

Environ-aurinkovoiteet huomioivat turvallisen auringossa oleskelun kokonaisuuden, johon kuuluu paljon muutakin kuin korkea suojakerroin. 

SPF-luku osoittaa tuotteen tehon auringon polttavia UVB-säteitä vastaan. Mitä suuremmista kertoimista on kyse, sitä pienempiä niiden väliset erot ovat. Esimerkiksi SPF 30:n ja SPF 15:n välinen ero on noin neljä prosenttiyksikköä. 

SPF 15 antaa iholle hyvän suojan ilman korkeiden kertoimien riskejä: erityisesti kemialliset filtterit voivat muuntua ihossa vapaiksi radikaaleiksi, mikä nopeuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä ja aiheuttaa muita ihohaittoja. 

Environ käyttää tuotteissaan paitsi kemiallisia suojatekijöitä niin UV- ja infrapunasäteitä (IR) ja näkyvää valoa ihosta pois heijastavia fysikaalisia suotimia. Tämä on tärkeää, sillä kaikki nämä sädetyypit aktivoivat ihossa vapaita radikaaleja. IR-säteilylle ja näkyvälle valolle iho altistuu paitsi kesällä niin ruutujen ja keinovalojen ääressä ympäri vuoden. Environ-tuotteet sisältävät lisäksi vapaiden radikaalien vaikutusta vastustavia antioksidantteja. 

Korkeinkaan SPF-luku ei auta, jos tuotteessa ei ole lisäksi hyvää UVA-sädesuojausta. UVA-säteet aiheuttavat ihossa mm. ihon vanhenemisesta. Environ-aurinkotuotteet antavat iholle laajakirjoisen suojan, joka kattaa hyvin myös UVA-säteiden aallonpituutta. 

Environ-käyttäjien ihon aurinkokestävyyttä lisäävät myös retinyylipalmitaattia sisältävät hoitotuotteet, jotka luovat iholle noin 20 suojakerrointa vastaavan luonnollisen perussuojan.

Miten myös ne Environ-voiteet, joissa ei ole SPF:ää, antavat SPF 20-suojan?

Monet Environ voiteet sisältävät A-vitamiinin varastomuotoja eli estereitä eli retinyylipalmitaattia, retinyyliasetaattia ja retinyylipropionaattia. Niillä on kyky imeä itseensä UV-säteitä, ennen kuin säteet pääsevät syvemmälle ihoon.

Jotta näin tapahtuu, A-vitamiiniestreiden pitoisuuden on oltava vähintään Environ AVST4-voiteen tasoa. Vaikka retinyyliestereitä ei luokitellakaan aurinkosuoja-aineeksi, Environin perustaja Dr Des Fernandesin mukaan tällaiset pitoisuudet antavat iholle noin SPF 20:a vastaavan suojan.

Jotta iho saa mahdollisimman kattavan suojan, Environ suosittelee sekä retinyyliestereitä sisältävien hoitovoiteiden että varsinaisten SPF-aurinkovoiteiden käyttöä. Molemmat niistä sisältävät myös antioksidantteja, mikä varmistaa, että iholla on optimaaliset edellytykset suojautua auringolta ja korjautua sen aiheuttamilta soluvaurioilta.

Miksi infrapuna ja näkyvä valo ovat haitallisia iholle?

Ennen luultiin, että näkyvä valo ja infrapuna (IR) ovat niin matalaenergistä säteilyä, etteivät ne olisi haitaksi iholle.

Sinivalo on yksi näkyvän valon aallonpituuksista, jonka osuus arjessa on viime aikoina erityisen ylikorostunut. Tämä johti ensin sinivalon silmä- ja unihaittojen havaitsemiseen. Myöhemmin todettiin, että niin sillä kuin infrapunasäteillä on negatiivinen vaikutus myös ihoon.

Näkyvän valon ja IR-säteiden haitallisuus perustuu niiden kykyyn aktivoida vapaita radikaaleja, jotka laukaisevat ihossa oksidatiivista stressiä ja tulehdusta. Kun esimerkiksi ihosolujen rasvamaiset kalvorakenteet härskiintyvät ja ihon kiinteydestä vastaavan kollageenin hajoaminen nopeutuu, iho ikääntyy ikävuosiaan nopeammin. Näkyvä valo on myös tummien läiskien syntyyn vaikuttava tekijä.

Suojaako aurinkovoide infrapunalta ja näkyvältä valolta?

SPF-voide ei automaattisesti suojaa ihoa IR-säteiltä ja näkyvältä valolta, sillä SPF ehkäisee lähinnä vain UVB-säteiden aallonpituutta pääsemästä ihoon. Jos aurinkovoiteessa on mukana myös antioksidantteja, sillä on edellytykset lievittää näkyvän valon ja IR-säteiden aiheuttamaa oksidatiivista stressiä.

Jotta näin tapahtuu, tuotteen antioksidanttien on oltava erittäin toimintakykyisiä eivätkä ne saa menettää tehoaan auringon energian tai esimerkiksi kuumuuden vaikutuksesta. Environ-antioksidanttien ja Venuceane™-infrapunasädesuojan teho on osoitettu luotettavalla tavalla.

Mitä Environ-aurinkovoiteiden nimissä oleva RAD tarkoittaa?

RAD tulee Environ-aurinkosuojafilosofiaa kuvaavien englanninkielisten sanojen alkukirjaimista:

• REFLECT: heijasta haitalliset UV-säteet iholta.
• ABSORB: neutralisoi UV-säteet, jotka onnistuvat pääsemään iholle.
• DEFEND: puolustaudu ihossa syntyvien vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta.

Mitä eroa on epäorgaanisilla, orgaanisilla, kemiallisilla ja fysikaalisilla aurinkosuojilla?

Epäorgaaniset eli fysikaaliset suojat viittaavat samaan asiaan ja niitä on vain kaksi: titaanidioksidi ja sinkkioksidi. Aikaisemmin fysikaalisten suotimien kidekoko oli melko iso, minkä huomasi ihon pintaan jäävästä valkoisuudesta. Nykyään iholle jää vain lähes läpinäkyvä pinta, joka taittaa erilaisia sädetyyppejä poispäin ihosta. Epäorgaaniset filtterit alkavat suojata ihoa lähes heti levittämisen jälkeen.

Orgaaniset aurinkosuoja-aineet valmistetaan kemiallisesti. Toisin kuin fysikaaliset filtterit, ne imevät säteitä itseensä, jolloin ne eivät pääse vaurioittamaan ihoa. Kemialliset filtterit ovat iholla täysin huomaamattomia, mutta niihin liittyy suurempi ihoreaktioriski kuin fysikaalisiin kertoimiin. Orgaaniset filtterit vaativat noin 20 minuuttia, ennen kuin niiden suojateho on pakkauksessa ilmoitetun numeron mukainen.

Environ-aurinkotuotteissa painotetaan epäorgaanisia filttereitä, joita tuetaan huolella valituilla, orgaanisilla suojatekijöillä.

Onko Environ-tuotteissa mikromuoveja?

Environ-tuotteet eivät sisällä mikromuoveja.

Testataanko Environ-tuotteita tai -raaka-aineita eläimillä?

Environ-tuotteita tai niiden raaka-aineita ei testata eläimillä. Tämä on ollut Environin käytäntö aina eli jo ennen kuin eläinkokeettomuuteen johtava kehitys EU:ssa vuonna 2004 alkoi. Eläinkokeiden täyskielto, eli valmiiden tuotteiden ja raaka-aineiden testaaminen elämillä, tuli EU:ssa voimaan vuonna 2013. 2014 asti EU:n kosmetiikkamarkkinoinnissa ei ole hyväksytty lainsäädännön minimivaatimusten toteutumiseen perustuvia väittämiä. Koska EU on eräs Environin tärkeimpiä markkina-alueita, ei sen tuotepakkauksissa siksi ole mainintaa eläinkokeettomuudesta.

Environ-tuotteet testataan vapaaehtoisten koehenkilöiden iholla ja tuotteiden raaka-aineet hankitaan valmistajilta, jotka voivat osoittaa niiden eläinkokeettomuuden EU:ssa vaaditulla tavalla. On tärkeä ymmärtää, että kosmetiikassa käytetään ainesosia, jotka on esimerkiksi lääketieteellisessä tarkoituksessa joskus testattu elämillä. Vaikkapa vitamiinien vaikutusten tutkimiseen käytettiin vuosikymmeniä sitten eläinkokeita ja nyt niitä on mukana lähes kaikessa  ihon hyvinvointia tukevassa kosmetiikassa.

Kiinassa valtio teettää eläinkokeita sinne maahantuodulle kosmetiikalle, mutta Environ-tuotteita ei myydä Kiinassa. On myös viitteitä, että eläinkokeettomuus tulee etenemään myös Kiinassa.

[/vc_row