Mitä A-vitamiini on?

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan muun muassa näkemiseen ja immuunipuolustukseen. A-vitamiini on välttämätöntä myös iholle, sillä se vaikuttaa solujen jakautumiseen ja erilaistumiseen. Keho ei pysty valmistamaan A-vitamiinia itse, vaan sen on saatava sitä ruuasta, ravintolisistä tai kosmetiikasta.

Muodot

A-vitamiini muodostuu suuresta määrästä retinoidi-nimisiä yhdisteitä. Ennen kuin iho voi hyödyntää retinoideja, sen täytyy muuntaa ne retinyylipalmitaatin, retinolin ja retinaldehydin kautta retinoiinihapoksi. Kun retinoiinihappo sitoutuu ihosolun tumassa olevaan A-vitamiinireseptoriin, käynnistyy reaktio, joka johtaa A-vitamiinin suotuisiin terveys-, hyvinvointi- ja kauneusvaikutuksiin ihossa.

Retinyyliesterit
Retinoli
Retinaldehydi
Retinoiinihappo

Retinyylipalmitaatti
Noin 90 % ihon A-vitamiinista on varastoitunut estereiksi, joista suurin osa on retinyylipalmitaattia. Retinyylipalmitaatti on ihon alempia kerroksia suojaava A-vitamiinin varastomuoto. Muita retinoliestereitä ovat muun muassa retinyylipropionaatti ja retinyyliasetaatti.

Kosmetiikassa retinyylipalmitaatti on hyvin siedetty A-vitamiinimuoto, joka sopii myös herkälle ja nuorelle iholle. Kun retinyylipalmitaattia käytetään säännöllisesti ja sen määrää lisätään asteittain, saadaan samoja hoitotuloksia kuin vahvemmillakin A-vitamiinimuodoilla. Retinyylipalmitaatin kyky neutraloida UV-säteitä antaa iholle noin suojakertoimen 20.

Retinyylipalmitaatti ja valo sopivat hyvin yhteen, ja se sopii siksi myös päiväkäyttöön.

 

Retinoli
Ennen kuin iho voi hyödyntää retinyylipalmitaattia, se muuntuu ihossa seuraavaksi retinoliksi. Ihossa olevasta A-vitamiinista noin kolme prosenttia on retinolia.

Kosmetiikkakäytössä retinoli on teholtaan voimakkaampaa kuin retinoliesterit, mutta retinolilla on myös taipumus ärsyttää ihoa. Retinoli myös tuhoutuu helposti valon ja ilman vaikutuksesta. Valon ja retinolin aiheuttamien ihoreaktioiden vuoksi retinolia sisältävää kosmetiikkaa käytetään vain öisin.

 

Retinaldehydi
Retinolin seuraava muuntumisaskel ihossa on retinaldehydi, joka muodostaa noin kolmisen prosenttia ihon A-vitamiinista.

Koska retinaldehydi muistuttaa jo läheisesti retinoiinihappoa, pitäisi sillä kosmetiikan aktiiviaineena saada teoriassa myös samankaltaisia hoitovaikutuksia. Käytännössä kosmetiikan retinaldehydi muuntuu iholla ensin retinyylipalmitaatiksi, jonka iho vasta sitten prosessoi retinoiinihapoksi retinyylipalmitaatin ja retinaldehydin kautta. Retinaldehydi ei herkistä ihoa valolle, joten sen käyttö on turvallista myös päivällä.

 

Retinoiinihappo
A-vitamiinin aktiivimuoto ihossa on retinoiinihappo. Juuri se saa lopulta aikaan A-vitamiinin terveys-, hyvinvointi- ja kauneusvaikutukset. Ihossa retinoiinihappoa on ainoastaan solutumassa, jossa se stimuloi ihon epidermaalisten kantasolujen kasvua ja erilaistumista normaaleiksi keratinosyyteiksi ja niiden kypsymistä terveiksi ihosoluiksi.

Retinoiinihappoa ei käytetä kosmetiikan aktiiviaineena vaan ainoastaan aknen ja vaikeiden valovaurioiden hoitamiseen tarkoitetuissa lääkkeissä. Niissä se tunnetaan nimillä tretinoiini ja isotretinoiini. Niihin perustuvat esimerkiksi Avitcid-paikallishoitovoide ja sisäisesti käytettävä Roaccutan-lääkekuuri.

Retinoiinihappoa sisältävien lääkkeiden haaste ovat voimakkaat sivuvaikutukset. Ennen kuin iho ja limakalvot tottuvat hoitoon, ne kärsivät kuivumisesta, hilseilystä ja punoituksesta. Hoitoon totutellaan siksi asteittain. Sivuvaikutuksia voidaan lievittää myös apteekista saatavilla liitännäishoitotuotteilla.

 

Beetakaroteeni
Karotenoidit ovat kasveissa olevaa keltaista, oranssia ja punaista pigmenttiä, joka päätyy kehoon ravinnosta. Karotenoidit ovat voimakkaita antioksidantteja, joiden tehtävä on neutraloida ihon ja kehon rakenteita tuhoavia vapaita radikaaleja. Vapaita radikaaleja muodostuu esimerkiksi auringonvalon, saasteiden, säteilyn, tupakansavun ja tulehdusten vaikutuksesta. Eräs karotenoideista on beetakaroteeni, joka on myös A-vitamiinin esiaste. Keho muuntaa beetakaroteenia A-vitamiiniksi tarpeen mukaan.

Kosmetiikassa beetakaroteenia käytetään sen antioksidantti- ja A-vitamiinivaikutuksen takia. Beetakaroteeni on kuin kaksoissuoja, joka neutraloi erityisesti UV-säteilyn aktivoimia ihoa vanhettavia vapaita radikaaleja sekä korvaa iholle UV-säteiden tuhoamaa A-vitamiinia.

LÖYDÄT MEIDÄT MYÖS INSTAGRAMISTA