Myyttejä ja kysymyksiä

Tässä osiossa on A-vitamiiniin ja Environiin liittyviä kysymyksiä ja myyttejä vastauksineen. Jos sinulla on kysymys, johon kaipaisit vastausta, kerro se  meille.

Myyttejä

A-vitamiinia ei voi käyttää kesällä tai auringonvalossa.

A-vitamiinista on eri muotoja. Environin A-vitamiinivoiteet sisältävät A-vitamiinin varastomuotoja eli estereitä: retinyylipalmitaattia, retinyyliasetaattia tai retinyylipropionaattia. Niitä voi käyttää huoletta myös auringonvalossa. Retinyylipalmitaatti absorboi auringon UV-säteiden energiaa ja on siksi myös luonnollinen aurinkosuoja. Joitakin A-vitamiinimuotoja, kuten retinolia, ei voi käyttää auringossa.

A-vitamiini voi kulkeutua ihon kautta verenkiertoon ja maksaan.

Tutkimusten mukaan näin ei voi tapahtua. Iholle levitettävien A-vitamiinivoiteiden ja -geelien sisältämä A-vitamiini jää ihon kerroksiin eikä kulkeudu ihosta verenkiertoon tai siitä eteenpäin. (Mm. Konchar, D.M. ja M.S. Christian, Tretinoin: A review of the nonclinical developmental toxiocology experience. Journal of Am Acad Dermatol, 1997 36, s. 47-59).

A-vitamiinivoiteita ei saa käyttää raskauden aikana.

Iholle levitettävien A-vitamiinivoiteiden ja -geelien sisältämä A-vitamiini ei tutkitusti kulkeudu verenkiertoon. Ensimmäisen kolmen raskauskuukauden aikana äidin keho voi reagoida tavallista herkemmin erilaisiin ympäristötekijöihin. Myös A-vitamiinireaktion todennäköisyys kasvaa. Reaktio on vaaraton ja ohimenevä mutta aiheuttaa ihossa epämukavaa kuivumista ja kutinaa. A-vitamiinireaktion välttämiseksi Environ suosittelee pitämään taukoa A-vitamiinivoiteiden käytöstä raskauden ensimmäisten kuukausien aikana tai käyttämään vain mietoja A-vitamiinipitoisuuksia.

Ihon A-vitamiinitarpeen voi tyydyttää oikealla ruokavaliolla ja sisäisillä A-vitamiinivalmisteilla.

Iho on kehon viimeinen osa, johon sisäisesti nautittu A-vitamiini kulkeutuu ja varastoituu. Ravinnon kautta iho ei siksi saa tarvitsemaansa määrää A-vitamiinia. Tutkitusti ainoa tapa palauttaa ihon A-vitamiinipitoisuus ovat suoraan hoidettavalle ihoalueelle levitettävät voiteet. (Vitamin A Skin Science, s. 86.)

A-vitamiinivoiteet eivät sovi aknen hoitoon.

Environ-hoitolat ovat saaneet aknen A-vitamiinihoidosta erinomaisia hoitotuloksia.  Hoitolahoitojen lisäksi avainasemassa ovat olleet ihon säännöllinen kotihoito A-vitamiinia, beetakaroteenia ja antioksidantteja sisältävillä Environ-tuotteilla. Environin perustaja ja tieteellinen johtaja Dr. Des Fernandes on sitä mieltä, ettei kenenkään tarvitse kärsiä rajusta aknesta tai sen ihoon jättämistä arvista ja jäljistä. (Vitamin A Skin Science, s. 94.)

A-vitamiini ohentaa ihoa.

Tutkimukset todistavat, että A-vitamiini ei ohenna ihoa vaan tekee ihon paksummaksi. Virheellinen käsitys johtuu todennäköisesti siitä, että A-vitamiinia käytettäessä iho tuntuu pehmeämmältä, jolloin sen oletetaan olevan ohentunut. (Fernandes…)

Jos ihossa on paljon ikämuutoksia, on parasta käyttää suoraan mahdollisimman paljon A-vitamiinia sisältäviä tuotteita.

Ikämuutosten taustalla on ihon A-vitamiinitason huomattava aleneminen. Ihon A-vitamiinitason palauttaminen tapahtuu siedättämällä iho A-vitamiiniin asteittain. Ihon kuntoutuksessa pätee samat periaatteet kuin kuntoilussa: huonokuntoiselle ei heti ensimmäiseksi suositella rääkkitreeniä.

Retinyylipalmitaatti on niin mieto A-vitamiinimuoto, ettei sillä voida saada yhtä hyviä tuloksia kuin esimerkiksi retinolilla. 


Tulosten kannalta A-vitamiinin kemiallisella muodolla ei ole niin paljon merkitystä kuin A-vitamiinin pitoisuudella. Säännöllisellä käytöllä ja tarpeeksi suurilla pitoisuuksilla A-vitamiiniestereillä (kuten retinyylipalmitaatti) saadaan ihonhoidossa aikaan yhtä hyviä tuloksia kuin retinolilla. Retinyylipalmitaatti on A-vitamiinin varastomuoto ihossa ja iho sietää siksi sitä hyvin. Retinyylipalmitaatti myös suojaa ihoa UV-säteilyltä ja antaa iholle noin SPF 20:a vastaavan suojakertoimen. Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto, joka saattaa herkistää ihon UV-säteilylle. Tästä syystä Environin retinolipitoisia Seerumeita käytetään vain öisin.

Kysymyksiä

Ihon A-vitamiinihoitoa tehostetaan usein mikroneulauksella. Arpeuttaako neulaus ihoa?

Ei vaan päinvastoin: neulauksella hoidetaan ihossa olevia arpia.

Kun ihoa mikroneulataan niin, että ihosta tihkuu verta, vapautuu verihiutaleita. Niiden tehtävä on pysäyttää verentulo mutta myös vapauttaa erilaisia kasvutekijöitä. Mikroneulauksen on tutkittu vapauttavan TGF-ß3 -kasvutekijöitä, jotka nopeuttavat ihon paranemista ja kehittävät vahvempia kudossäikeitä mutta eivät muodosta arpikudosta.

Ihon neulaaminen on ylivoimainen menetelmä ihokudoksen uusiutumisen ja terveen kollageenin tuotannon lisäämiseen. Samalla se on ainoa ihonhoitomenetelmä, joka stimuloi myös elastiinituotantoa. Mikroneulausta voi tehdä turvallisesti kaikenikäisille ja kaikille ihonväreille.

Environ-sarjan perustaja Dr. Des Fernandesilla on tiettävästi koko maailmassa pisin kokemus ja tieto neulaushoidoista ja niiden tuloksista. Dr. Des itse käyttää neulausrullia tai leimasimen mallista neulauslaitetta, jolla hän omalla ranneliikkeellään ”tikuttaa” hoidettavaa aluetta. Kun neulat tekevät ihoon pienen pieniä mikrokanavia, mutta eivät katko kudosta, ne eivät arpeuta ihoa. Riski arpikudokseen on ns. automaattikynillä tai tatuointipyssyn tyyppisillä laitteilla, varsinkin jos niillä neulataan pientä aluetta liian intensiivisesti, jolloin kudos ”muussautuu”. Silloin neulauksesta syntyy rupi ja siitä edelleen arpi.

Ihon neulaushoitojen yhteydessä pitäisi aina käyttää A- ja C-vitamiineja ja peptidejä. A-vitamiini jo itsessään stimuloi ihon kollageeni- ja elastiinituotantoa, edistää terveen ihosolukon kasvua ja vahvistaa epidermistä. Environ suosittelee A-vitamiinivoiteen käytön aloittamista vähintään kolme viikkoa, mutta mielellään jopa kolme kuukautta, ennen ensimmäistä neulausta. Mitä enemmän A- ja C-vitamiineja ihossa on, sitä paremmat tulokset neulaushoidoista saadaan.

Mitä tapahtuu, kun olen päässyt korkeimmalle A-vitamiinihoitotasolle?

Kun olet saavuttanut korkeimman A-vitamiinihoitotason, ihon A-vitamiinivarastot ovat todella hyvällä mallilla. Tämä näkyy ihosta varmasti myös ulospäin. Jotta iho pysyy hyväkuntoisena ja nuorekkaana, jatka korkeiden A-vitamiinipitoisuuksien säännöllistä, päivittäistä käyttöä. Hoitoloissa tehtävät vitamiinien imeytyshoidot, kuten sarjahoidot Environ DF Machine -laitteella, täydentävät A-vitamiinihoitoa ja edistävät ihon hyvinvointia.

Aloin käyttää Environia hiljattain. Milloin alan nähdä tuloksia?

Jotkut huomaavat muutoksia ihossa jo muutaman päivän käytön jälkeen. Esimerkiksi A-vitamiinireaktio on osoitus siitä, että tuotteet vaikuttavat. Ihon rakenteeseen vaikuttavien todellisten tulosten saavuttamiseen tarvitaan paljon enemmän aikaa. Perussuositus on käyttää Environia 3-6 kuukautta ennen kuin muutokset tulevat todella esiin. Ammattimaisella ennen – jälkeen -kuvantamisella ihossa tapahtuneet muutokset nähdään pintaa syvemmältä.

Mikä on tehokkain muoto ja määrä A-vitamiinia?

Kemiallisella muodolla ei ole niin suurta merkitystä kuin kansainvälisten yksiköiden (IU) määrällä. 10 000 IU retinyylipalmitaattia = 10 000 IU retinyylipropionaattia = 10 000 IU retinolia. Prosenttiyksiköt ovat harhaanjohtavia. Voimme muodostaa yllä olevista: 2 % retinyylipalmitaattia, 1 % retinyylipropionaattia ja 0,5 % retinolia.

Viime aikoina on puhuttu paljon kosmetiikan sisältämistä mikromuoveista. Miten on Environin laita?

Environ-tuotteet eivät sisällä mikromuoveja.

Testataanko Environ-tuotteita tai niiden raaka-aineita elämillä?

Environ-tuotteita tai niiden raaka-aineita ei testata eläimillä. Tämä on ollut Environin käytäntö aina eli jo ennen kuin eläinkokeettomuuteen johtava kehitys EU:ssa vuonna 2004 alkoi. Eläinkokeiden täyskielto, eli valmiiden tuotteiden ja raaka-aineiden testaaminen elämillä, tuli EU:ssa voimaan vuonna 2013. 2014 asti EU:n kosmetiikkamarkkinoinnissa ei ole hyväksytty lainsäädännön minimivaatimusten toteutumiseen perustuvia väittämiä. Koska EU on eräs Environin tärkeimpiä markkina-alueita, ei sen tuotepakkauksissa siksi ole mainintaa eläinkokeettomuudesta.

Environ-tuotteet testataan vapaaehtoisten koehenkilöiden iholla ja tuotteiden raaka-aineet hankitaan valmistajilta, jotka voivat osoittaa niiden eläinkokeettomuuden EU:ssa vaaditulla tavalla. On tärkeä ymmärtää, että kosmetiikassa käytetään ainesosia, jotka on esimerkiksi lääketieteellisessä tarkoituksessa joskus testattu elämillä. Vaikkapa vitamiinien vaikutusten tutkimiseen käytettiin vuosikymmeniä sitten eläinkokeita ja nyt niitä on mukana lähes kaikessa  ihon hyvinvointia tukevassa kosmetiikassa.

Kiinassa valtio teettää eläinkokeita sinne maahantuodulle kosmetiikalle, mutta Environ-tuotteita ei myydä Kiinassa. On myös viitteitä, että eläinkokeettomuus tulee etenemään myös Kiinassa.

LÖYDÄT MEIDÄT MYÖS INSTAGRAMISTA